GÜZEL FOTOĞRAFLAR İÇİN TÜYOLAR
Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle içimizdeki fotoğrafçı gözü durdulamaz bir hal aldı. Her anımızı en güzel açıdan hatırlama isteği eğer bir de bu işi sevdiyseniz -benim gibi- vazgeçilmeziniz olmuştur. Bundan birkaç zaman önce güzel çekimler için profesyonel fotoğraf makinesinin zorunlu olduğunu düşünürken cep telefonları artık her işimizde olduğu gibi fotoğraflarda da güzel çekimin kolaylıkla önünü açtı. Peki iyi bir fotoğraf çekimi için neler yapmamız ya da yapmamamız gerekli?
Hep birlikte sıcacık fotoğraflar çekmeye bekliyorum sizi, tabii ki fotojenik Miyalarımızı da unutmayın. =)
1-IŞIK!
Her daim doğal ortam ışığı fotoğrafın kalitesini arttırır. Işığın nereden geldiğini bulup telefonunuza değil çektiğiniz nesneye, kişiye odaklamanız gerekli. Akşamüstü değil gündüz gözüyle çekimler yapılmalı, gün ışığının tam tepeden geldiği vakitler değil ama. Anlayacağınız boşuna değil tüm bloggerların ‘’Size aldığım eşyayı gösterecektim ama odanın ışığı iyi değil.’’ cümleleri . 😊 Tabi çekeceğiniz bir günbatımı manzarası ya da estetik amaçlı çekimler ise ters ışığın yarattığı gizemden de yararlanın derim, çok severim!
2-Flaşa Hayır!
Yapılan en büyük hatalardan biri cep telefonuyla iyi bir çekim yapmak için flaş kullanmak olduğu söylenir. Cep telefonu ile çekim yaparken ışık ayarı yapılamayacağı için flaşlar çekilen nesnenin ya da kişinin çok fazla parlamasına neden olur.
3-KOMPOZİSYON!
İyi bir fotoğraf için olmazsa olmazlardan biri kompozisyon kurgulamaktır. Gözünüze hapsetmek istediğiniz manzara, kişi, nesne nasıl görünmesini istiyorsanız önce hayal edin derim. Manzara resmi çekiyorsanız sadece tek bir noktaya değil tüm alana, alan derinliğine, simetriye, yansımalara daha dikkatli bakın mesela. Siz farkında olmadan kaçırabilirsiniz ama doğada size yardımcı çok öge var.
Eğer bir nesne fotoğrafı çekmek istiyorsak da anlatmak istediğiniz, öncelikli nesnenin o fotoğrafın temel taşı olduğunu belirtecek şekilde konumlandırın. Fotoğrafın üçte ikisini doldurmanız gerektiğini unutmayın. Su, gökyüzü, duvar gibi alanların gücünden yararlanın, nesnenin tamamen öne çıkması için güzel bir arka plan oluyorlar.
4-Cep Tripodu, iyi bir yardımcı!
Elleriniz titrerken, havada rüzgar var ise ya da sizi çekecek kimseyi bulamadığınız durumlarda en iyi yardımcınız çantalarımıza da kolaylıkla sığdırabileceğimiz cep tripodları. Profesyonel fotoğraf çekiminde iyi bir açı, düzgün bir kadraj için oldukça önemli. Çantamın neden bu kadar ağır olduğunu açıklamış oldum sevgili dostlar.
5- Cep telefonunuzun fotoğraf ayarlarını iyi bilin!
Cep telefonlarının her yeni modeliyle birbirinden farklı bir sürü fotoğraf çekme modunu barındırdığını biliyoruz. Peki hepsini kullanabiliyor muyuz? Fotoğraf çekimlerinizde kameranızın bu modlarını deneyin. Hangi fotoğrafta hangi çekim daha iyi görebilirsiniz. Her fotoğrafın anlatmak isteyeceği farklı bir hikaye olduğunu unutmayın. Dolayısıyla yeni şeyler denemekten korkmayın. Mesela benden size bir ipucu, HDR ayarı ile manzara resmi çekmek çok daha profesyonelce gözükecektir.
6-ZOOM yapmayın!
Bazen gözümüzün gördüğünü fotoğrafta gösteremiyoruz tabi ki. Özellikle uzak nesneleri ya da manzaraları fotoğraflamak için zoom kullanabiliyoruz. Ancak profesyonel bir çekimde zoom, fotoğrafınızı piksel piksel yapacak ve kaliteyi düşürecektir.
7-Kılavuz çizgilerinden yararlanın!
Fotoğraf kamerasında görülen alanı ızgaralarla bölen çizgilerden bahsediyorum evet. Bu modu açtığınızda fotoğraftaki dengeyi kurabilir, öne çıkarmak istediğiniz nesneyi çok daha düzgün konumlandırabilirsiniz. ( Üçte ikilik kuralı için harika kolaylık.)
8-Samimiyet!
Poz vermekten ziyade doğal akış anında çekilen fotoğrafları daha çok seviyorum. Kasmayın kendinizi, unutmayın bu sizin hayal gücünüz.
9-Özgünlük!
Kimseye benzememek, kimseyi taklit etmemek yani özgün olmak. Farklı perspektifleri, farklı renkleri, farklı desenleri kullanmaktan kaçınmayın. Renkleri sizin gibi bir başkası daha göremez, dolayısıyla bunu göstermekten korkmayın.
10- Fotoğraf Düzenlenilebilir!
Geldik benim en sevdiğim bölüme ! Fotoğraf çekimi istediğiniz gibi oldu ancak ışık, gölge, istemediğiniz alanlar işin içine girdi ve içinize sinmeyen bir şeyler var. Fotoğraf düzenleme uygulamaları tam da bu sebeple var. Fotoğraf çekilirken fark etmediğin çöp kovasını kaldırmak beş dakika bile almıyor artık. Sonbaharın turuncu rengi ile, hafif sıcak bir tonla fotoğraf düzenlendiğinde çok daha güzel durabiliyor bu mevsim fotoğrafları. Kullanmaktan , orijinalliği bozmadan kullanmaktan, çekinmeyin. Pandemi boyunca evde can sıkıntısından hiçbir eğitim almamış olmama rağmen deneye yanıla düzenlediğim nacizane birkaç fotoğrafı ekliyorum. Hayal gücünüzle kurguladığınız hiçbir iş için açıklama yapmanıza gerek yok, unutmayın olur mu?
(Mesela bu fotoğrafta balkonuma, şehir manzarasına baktığımı söyleyebilirim. Ama ruhen buradaydım, ben de gereğini yaptım. 😊 )
( Pinterest uygulamasında gördüğüm Çikolata Kurbağa kartlarında ben de olacak kadar Harry Potter fanıyım.)
(Dışarıda kar yağmıyordu ve bardağım aslında boştu. 😊 Ama yılbaşıydı ve ben hayallerimi önemserim.)
Çektiğiniz fotoğrafları merakla bekliyorum. Hoşunuza gittiyse bazı fotoğraf düzenleme programları hakkında da konuşabiliriz. Yorumlarınızı heyecanla bekliyorum.
Kış ayı hepimize bol güzel enerji ile gelsin !
1 Yorum Var
Öğretici ve heveslendirici bir yazı olmuş. Bazı kuralları ve teknikleri bildikten sonra iyi fotoğraf çekmenin çok ta zor olmadığı verdiğiniz örneklerle anlaşılıyor. Kaleminize sağlık..