Herkese Merhaba,
Sizlere harika bir haberim var: Yıllardır istediğim, üzerinde aylardır çalıştığımız dijital planlayıcımız Diji Miya satışta!
Öncelikle çok uzun zamandır kurduğum bu hayalin gerçekleşmesine yardımcı olduğu için ve benden senelerdir ısrarla Dijital Miya talep ederek, en sonunda da oturup kendi öğrenip yaparak Diji Miya’ya katkı sağlayan İlayda Boncuk’a ve kontrol aşamasında her zamanki gibi desteğini esirgemeyen Gizem Vural’a teşekkür ederim. Birlikte çok güzeliz.
Bu blog postumun asıl konusu ise Diji Miya’yı nasıl kullanabileceğimiz.
Goodnotes uygulaması ile birlikte rahatlıkla ve keyifle kullanabileceğiniz şekilde tasarlanan Diji Miya hyperlinklerle ilgili sayfalara kolayca ulaşıyor. Tasarımın kenarındaki separatörlerde en çok kullanacağınızı düşündüğümüz kısımları derledik ve onlara ilgili sayfaların linklerini köprüledik.
Goodnotes uygulamasını tabletinize ya da telefonunuza indirebilirsiniz. Bana kalırsa şu an en efektif şekilde kullanabileceğiniz tabletleriniz olacaktır. Ayrıca pdf açabilen bilgisayar ve tabletlerinizdeki diğer programlarda da kullanabilirsiniz. Ama dediğim gibi bizim yola çıkış amacımız Goodnotes için bir tasarım yapmaktı.
Goodnotes uygulamasını 7 gün ücretsiz deneme sürümü şeklinde indirebileceğiniz gibi daha sonrası için yıllık 149,99 liraya ikinci yıl ise 299,99 lira şeklinde tercih yapabilir ya da tek seferlik zaman sınırı olmadan 659,99 liraya indirebilirsiniz. Goodnotes’un dünyanın en çok kullanılan dijital not tutma uygulaması olduğunu da belirtmek isterim.
Biz kırk yıllık Miyacılar için kağıt kokusunun vazgeçilmez olduğunu bilsem de artık yeni çağa ayak uydurmak ve teknolojinin pratikliğine de alışmak gerek diye düşünüyorum. Kullanıcı dostu Diji Miya ile kağıt israfı olmadan planlarını yapmak ve onları her zaman yanında taşımak isteyenler çok mutlu olacak.
Diji Miya aldığınızda siparişlerim kısmında detaylar başlığına tıklayabilir, çıkan sayfada aşağı inerek ürün isminin altındaki ‘Download’ kısmından ürünün görselini indirebilir ve görseldeki linke tıklayarak Miyanıza kavuşabilirsiniz. Ya da mail kutunuza gelen indirme linkini kullanabilirsiniz.
GoodNotes’u kullanmaya başlamanın ilk adımı dijital planlayıcınızı uygulamada açmaktır. GoodNotes başlatılır başlatılmaz, tüm farklı notlarınızın listelendiği ekranı göreceksiniz. Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi, GoodNotes uygulamamda zaten bazı farklı türde planlayıcılar yüklü. Başlamak için tıklayın veya dijital planlayıcınızı ekleyin.
Dijital Planlayıcınızı açtığınızda nerede kaldıysanız o şekilde karşınıza çıkacak. Yani Goodnotes nerede kaldığınızı, ne için çalıştığınızı sizin için hatırlayacak.
Planlayıcınızın hangi sayfasında olursanız olun sol üst köşede bulunan tatlış Miya kalbine tıkladığınızda planlayıcınız ilk sayfaya dönecektir.
Hiper bağlantılar dediğimiz bu köprüler gerçekten de dijital planlayıcıya kağıt üzerindeki planlamaya göre üstünlük sağlayan şey. Bu, seperatörlerde, “Ağustos” etiketli sekmeye tıkladığınızda planlayıcınızın otomatik olarak anında Ağustos ayına geçeceği anlamına gelir. Köprüler iyi bir dijital planlayıcının olmazsa olmazıdır, bu sayede sayfalarca kaydırmak zorunda kalmayacaksınız.
GoodNotes’un çalışacağı iki ana mod vardır: Okuma ve yazma modları. Okuma modu, kaleminizi tablete dokundurduğunuzda yazmaması anlamına gelir. Bunun yerine, dijital planlayıcıya dokunmak, tıklamak ve kaydırma yapmak için kaleminizi kullanacaksınız. Yazma modu, planlayıcıda yazmaya gerçekten başlamak için olmak istediğiniz yerdir.
GoodNotes ilk başlatıldığında “okuma” modunda başlayacaktır. Okuma modundan yazma moduna geçmek için aşağıdaki fotoğrafta vurgulandığı gibi araç çubuğunun sağ üst köşesinde bulunan çizim aracına tıklayın. Bu, orijinal araç çubuğunun hemen üzerinde mavi bir araç çubuğunun açılmasını sağlayacaktır. Bu yeni araç çubuğuna “gezinme çubuğu” adı verilir ve bu çubuk açık olduğunda kaleminiz yazmaya hazırdır. “Okuma” moduna geri dönmek için gezinme çubuğundaki, en sağ tarafta üzerinde küçük bir çizgi bulunan bir kalem olan logoya tıklayacaksınız.
Bir hata yaparsanız her zaman aşağıdaki fotoğrafta vurgulanan “geri al” düğmesine basabilirsiniz. Bir karalama yaparsanız ve onu geri almanız gerekirse, bu hayat kurtarıcıdır. Geri alma butonunda dikkat edilmesi gereken nokta, bir vuruşu (yani kaleminizi kaldırmadan yapılan işareti) geri almasıdır. Yanlışlıkla yapılan işaretlemeler veya el yazısı ile yazıyorsanız bir kelimenin tamamını silmek için harika olsa da silmenin pratik bir yolu değildir; bu işi kalem aracının sağında bulunan silme aracını kullanarak daha pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
Artık köprülerinizi kullanabildiğinize ve planlayıcınıza yazabildiğinize göre önemli olan, araçlarınızı kullanmak için doğru modda olduğunuzdan emin olmaktır. Bu belki de insanların dijital planlayıcıya geçerken kafasının karıştığı en büyük yerlerden biri.
Diyelim ki ayınızı planlıyorsunuz, her şeyi yazmayı bitirdiniz ve bir sonraki aya geçmeye hazırsınız. Gelecek ay sekmesine dokunursanız ancak hâlâ yazma modundaysanız köprüler çalışmaz. Bunun yerine aslında sekmeye küçük bir işaret koyacaksınız çünkü planlayıcınıza herhangi bir şeye tıklamak istediğinizi değil, yazdığınızı söylediniz.
Bu köprülerin çalışmasını istiyorsanız okuma modunun etkin olduğundan emin olun. Gezinti çubuğunun en sağındaki düğmeye tıklayarak tekrar okuma moduna dönün.
Alışmak biraz zaman alacaktır. Ancak kullandıkça bu iki modda bir profesyonel gibi gezineceksiniz.
Dijital planlayıcıları diğerlerinden ayıran şeyin hiperlinkler olduğunu söylemiştim. Orijinal örneğimde aydan aya gezinmekten bahsetmiştim. Ama bu sadece başlangıç! İyi dijital planlayıcılar küçük bir dokunuşla aylık görünümden, not sayfalarına, haftalık görünümden arka kısımda olan planlayıcılara kolaylıkla geçebilir.
GoodNotes’ta Kalem Kalınlığı ve Stili Nasıl Değiştirilir?
Artık dijital planlayıcıların nasıl çalıştığına ve bunlarda nasıl gezineceğinize dair temel bir anlayışa sahip olduğunuza göre, GoodNotes’un sunduğu birkaç özelliği vurgulamak istiyorum.
Birincisi, kalem aracının özelleştirilmesidir. Kaleme bir kez dokunursanız kaleme geçiş yapacak ve yazmaya hazır olacaksınız. Ancak iki kez dokunursanız, açılır menüde birkaç özelleştirilebilir özellik görünür. Burada kalem türünü (dolma kalem, tükenmez kalem veya fırça) ve Avuç İçi Reddetme özelliği gibi diğer ayrıntıları seçebilirsiniz.
Renk seçiminin hemen yanında kalem kalınlığınızı ayarlayabileceğiniz yerdir. Renk seçiminde olduğu gibi üç farklı kalınlık mevcuttur. Başlıklar veya kalın harflerle yazılmış şeyler için daha kalın seçenekleri kullanmayı seviyorum. Ancak daha küçük kutulara yazarken daha ince seçenek en iyisi olacaktır.
GoodNotes’ta Dijital Planlayıcınızı Nasıl Vurgulayabilirsiniz?
Araç çubuğunda silginin sağındaki bir sonraki araç vurgulayıcıdır. Vurgulayıcı seçildikten sonra renk varsayılanlarının ve kalınlığın değiştiğini görebilirsiniz. Bunların hepsi yukarıda bahsettiğim şekilde özelleştirilebilir ve vurgulayıcı aracına özeldir. Bu, kaleme geri döndüğünüzde önceki tüm varsayılan ayarlarınızın aynı kalacağı anlamına gelir. Ve eğer vurgulayıcıya geri dönerseniz, vurgulayıcıyı kullanırken ayarladığınız tüm varsayılanlar orada sizi bekliyor olacak.
GoodNotes’ta Dijital Planlayıcınıza Görüntüler Nasıl Eklenir?
Araç çubuğundaki şekil aracının hemen ardında resim ekleme simgesi bulunur. Araca tıklamanız yeterlidir ve ardından görsellerinizi seçebilirsiniz. Tabletinize kaydettiğiniz fotoğraflar, kolay erişim için otomatik olarak araç çubuğunda görünecektir (önce en yeni fotoğraflar) ancak tabletinizin dosyalarından da bir fotoğraf seçebilirsiniz. Bunları planlayıcınızda herhangi bir yere sürükleyip bırakın ve boyutu ayarlamak için köşeyi tıklayıp sürükleyin. Bu, anı kitapları oluşturmak veya her güne bir fotoğraf eklemek için harikadır. Kendi planlamamda çok fazla fotoğraf kullanmıyorum, ancak her gün gerçekleşen özel anları bu şekilde planlamayı ve hatırlamayı seviyorsanız, bu harika bir araç olabilir.
Ayrıca kendi el yazınızı veya kalemle planlama yapmayı sevmiyorsanız, metin kutusu ile metni yazıp planlayıcınızın herhangi bir yerine yerleştirebilirsiniz.
Metin özelliğini gerçekten kullanmak istiyorsanız tabletinizle kullanmak üzere bir klavye satın almanızı öneririm. iPad’ime bağlanan bir Apple klavyem var. Klavyenin, iPad’imde yazmak için klavyeyi katladığımda, kalemin avuç içi tarafından reddedilmesine benzer şekilde, basılan hiçbir tuşa aslında yazı yazılmamasını sağlayan bir özelliği de.
GoodNotes’ta Dijital Planlamacılar için En İyi Araç – The Lasso
Lasso, Kement aracı, planlayıcınızdaki öğeleri yeniden düzenlerken gerçekten yardımcı olacaktır. Bazen planlar değişir, yapılacaklar listesi öğelerinin taşınması gerekir veya belki de öğeyi yanlış yere yazmışsınızdır. Kement aracı, bir öğeyi veya öğeleri tam anlamıyla seçmenize ve onu planlayıcınızda yeni bir konuma sürüklemenize olanak tanır. Dikkat edilmesi gereken tek şey, bir harfin veya nesnenin herhangi bir bölümünü seçtiğinizde onu kemente dahil edeceğidir. İşin kötü yanı, bir nesnenin en küçük parçasını seçmenin bile her şeyi kemente dahil etmesidir. Bu gerçekten oyunun kurallarını değiştiren güçlü bir araçtır; yalnızca alışmak biraz zaman alır.
Kement aracıyla el yazınızı metne dönüştürebilir ve ardından o metni paylaşabilirsiniz. Bunu yapmak için önce kement aracıyla metni seçin. Seçildikten sonra küçük bir menüyü açmak için seçilen öğeye dokunup basılı tutun. Bu menüde ekran görüntüsünü alabilir (seçilen metnin fotoğrafını çeker) yeniden boyutlandırabilir (seçili nesneleri büyütebilir veya küçültebilir) rengini değiştirebilir, kopyalayabilir, yapıştırabilir, silebilir veya dönüştürebilirsiniz. El yazısını metne dönüştürmek için dönüştür’ü tıklayın.
İşte Diji Miya ile hayatımıza bir tatlış yenilik daha! Türkiye’de bir ilki daha yapmanın gururuyla bu gece daha keyifli uyuyacağıma eminim.
Sizi seviyorum.
Burcu…