İnsanların sevgilerini göstermek için kullandıkları 5 sevgi dili olduğunu biliyor muydunuz? 

Sevgili Gary Chapman’nın kitabında anlattığı bu sevgi dilleri şöyle; onay sözleri, fiziksel temas, armağan almak, nitelikli zaman ve hizmet davranışları. Bu sevgi dilleri sadece partnerinizle kurduğunuz ilişki için geçerli olmayıp, evinizde beslediğiniz evcil dostunuzdan, arkadaş ilişkilerinize; tablet ya da bilgisayaradan kitap okumayı sevmeyip kitaplara dokunarak onları hissetmek istemenize kadar geçerli bir iletişim yolu. Her gün kendimizle ilgili yeni bir şey öğrendiğimiz bu dünyada benim için en baskın olan sevgi dili olan “fiziksel temas” ı öğrendiğimde hayatımda pek çok şey anlam kazanmıştı (siz de eğer okumadıysanız bu kitabı okuyarak kendi sevgi dilinizi öğrenebilirsiniz:) ve hayatım kolaylaşmıştı. Çünkü artık neyi neden sevdiğimi anlayabiliyor ve başka insanların da hangi sevgi diline sahip olduğunu tahmin edebiliyor ve ona göre davranabiliyordum.

Tabii ki bu iletişim sadece insanlarla kalmayıp yıllarca koleksiyonunu yaptığım kırtasiye ürünlerine olan bağlılığımı (bağımlılık demeyelim lütfen! 🙂 açıklıyordu. Her ne kadar çağımız dijital çağ olsa da bana hiçbir şey elime bir kalem alıp yazdığım bir notun, özenerek hazırladığım haftalık planın tadını vermiyor ve eminim ki vermeyecek. Her zaman bir şeylere dokunmak onları yanımda taşımak isteğiyle dolup taşıyor olacağım.


Sanırım bu yüzden sahip olduğumuz defterlerle bağ kurmanın önemli olduğuna inananlardanım. Bu her zaman içimizi döktüğümüz günlüklerimiz ya da acele bir şekilde yapılacaklar listemizi oluşturduğumuz küçük bir not defteri olabilir. Ama günün sonunda ya da şu an olduğu gibi yılın sonunda bu defterleri atmıyorsanız ve bunları saklıyorsanız siz de benim gibi onların anlamlı birer hatıra olduğunu, bizlere iyi ve kötü günlerimizi hatırlattığını, en önemlisi bizden bir parça olduğunu düşünenlerdensiniz. 

Miya’nıza bir şey olmasın diye hep gözünüzün önünde bulunduruyorsanız ve siz de üstüne su bile dökülmesinden korkuyorsanız aynı duygularla bu güzel planlayıcıya sahip olmuşuz demektir. Gelin hep birlike Miya’mıza farklı dokular ekleyelim, onu her an hissedebilelim ve bu keyif aldığımız hobiyi ruhumuza hitap eden detaylarla süsleyelim.

Öncelikle bu süslemeler için bir kalıp oluşturmak gerekiyor. Eğer elinizde klasik Miya varsa, haftalık görünümdeki her bir kutucuğun boyutlarını sahip olduğunuz herhangi bir kartona çizip iç kısmını fotoğraftaki gibi keserseniz her zaman kullanabileceğiniz dayanıklı bir kalıbınız olacaktır. 

Peki ne yapacağız bu kalıbı? 

Bu kalıbı sayfanıza eklemek istediğiniz herhangi bir doku üzerine tutarak Miya’nızdaki o şirin kutucuklardan birinde nasıl göründüğünü hayal edebilirsiniz ve eğer hoşunuza gidiyorsa kalıbın iç kısmını kurşun kalemle dokunuzun üstüne çizebilirsiniz. Daha sonra makasınızla veya hobi bıçağınızla çizdiğiniz bu dikdörtgeni kesebilirsiniz. Böyle bir şablon/kalıp sahibi olmak her zaman Miya’nın kutucuklarını tekrar tekrar ölçmekten sizi kurtarıp zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Ayrıca bahsettiğim gibi o dokunun elinzde olan büyük parçasındansa kalıp içerisindeki küçük parçasını görerek Miya’nızda nasıl duracağını daha iyi anlayabilirsiniz. Daha sonra bu parçayı Miya’nıza ekleyebilirsiniz. Hatta eğer bu kalıbı elinizdeki dergi ya da herhangi bir fotoğrafın olduğu bir kumaş, paketleme ürünlerinin üzerine tutarsanız buradaki fotoğrafın ne kadar kısmının Miya`daki kutucuğa sığacağını anlamış olursunuz ve ona göre kesim işlemine geçebilirsiniz.

Ben yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi Yılbaşı temalı haftalık süslemem için ince bir keçe ve çiçek alırken çiçeklerin sarılı olduğu şu delikli görünümdeki (malasef adını bilmiyorum 🙂 kumaş gibi olan parçayı Miya’ma eklemek istedim. Hem hediye edilen çiçekten bir parça saklamak için hem de renklerinin bu haftaki temamla uyumunu sevdiğim için böyle bir doku eklemek istedim.

Ayrıca bu bahsettiğim kalıp ile beyaz fotokopi kağıdını veya etiket kağıdını kesebilir Miya’daki renkli olan kutucukları beyaz hale getirebilirsiniz. Beyaz haliyle üzerine yapıştırdığınız etiket daha görünür hale gelecektir.Özellikle kullanmak istediğiniz etiket yukarıdaki fotoğrafta kullandığım Noel Baba etiketi gibi transparan ise arka fondaki renklerle birlikte kaybolabilirdi ve uzerindekiler dikkat cekmeyebilirdi, ama kutucuğu beyaz hale getirerek üstüne yapıştırılan etiketi ön plana almış olduk. 

Eğer elinizde şerit daksil varsa yine bu daksille ince çizgileri kapatabilir ve onları daha çok süslemeye uygun hale getirebilirsiniz. Maalasef sayfalarınıza eklemek istediğiniz her dokuyla her hafta kalınlaşan bir Miya’nız olabilir, ve daksil kullanarak bunun önüne geçebilir sayfalarınızı çok da kalınlaştırmamış olursunuz.

Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Umarım Yeni Yıl ile birlikte Miya`larımıza mutlu anılar bırakabiliriz ve bu anıları farklı farklı malzemelerle renk renk duygularla doldurabiliriz. 

Kendi hikayemizi yazarken Miya`nın bizlere sunduğu kolaylık ve yol göstericiliği için yıllar sonra ona baktığımızda hepimizin ona teşekkür edeceğine eminim. Bu yüzden şimdi onu hissetmek ve daha sonra bu hisleri hatırlamak harika bir duygu olacaktır.

Siz de bahsettiğim bu küçük tüyo ile Miya`nızı süsleyin ve unutmayın, Miya`nızla bağ kurun ona dokunun, onu sevin. 

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle… 

Herkese Mutlu Yıllar.

Yazar

Yorum Yaz