Yılın son ayı geldiğinde içimdeki çocukta bir neşe.

 Bir bitişin, bir başlangıcın heyecanı. 

Yeni’nin bilinmezliğine ve umuduna karşı bir sürü dilekler.

Bu yıl yapmadığım o geziyi yapacağım, bu yıl veremediğim o son beş kiloyu vereceğim, o resim kursu belki de içimdeki ben ile tanışmama vesile… Listelerimiz böyle uzar gider. Dolayısıyla hazır bu ruh hali içindeyken hep gözümüzün takıldığı, her yerde gördüğümüz kitaplardan bir liste yaptım ben de. Yeni yılda okuma listelerimiz hazırlanırken ufacık bir öneri haritası olsun size.

İçimdeki çocuğa, sözcüklerin gücüne ve o gün yaşadığım küçük mutlulukların bizi biz yaptığına inananlardanım. Dilerim yaşamdaki güzellikleri görebildiğimiz bir yıl olsun.

Dilerim yeni yıl, içinizdeki sihri hayatınıza saçtığınız bir yıl olsun. 

Sevgiyle… 

1 )  SİMYACI-PAULO COELHO

Tüm Dünya’da en fazla okunan kitaplardan biri ‘’Simyacı’’. Yaşadığı yerde mutlu olmayan Santiago’nun Mısır Piramitleri’nde kendine ait bir hazine olduğuna dair bir rüya görmesi ve yola çıkması ile başlayan roman, kişinin iç dünyasına yolculuğuna ve içindeki hazineyi aramasına dönüşür. Mevlana’nın Mesnevi’sinde geçen ufak bir hikayeden esinlenilip yazıldığını biliyor musunuz? 😊

2) GURUR VE ÖNYARGI-JANE AUSTON

1800’lerin İngiltere’sine hoşgeldiniz. Döneminde evliliğe ve kadına bakış açısını tüm etkileyiciliği ile veren yazarın kitabı hem içten içe eleştirel hem de iflah olmaz romantikler için bir başyapıt niteliğinde. 5 Kız çocuğuna sahip olan Bennet ailesinin kızlarını zengin biriyle evlendirme telaşını ve bu süreçte kızlarının neler yaşadığını anlatıyor.

3) HAYVAN ÇİFTLİĞİ-GEORGE ORWELL

Dünya Edebiyatı’nda eleştiri türünün en önde gelen eserlerinden biri. Bir çiftlikte yaşayan hayvanların, kendilerini sömüren insanlara başkaldırması ve sonuçlarını anlatıyor. Kahramanlarımız olan hayvanların üzerinden politika, yönetim, adalet kavramları çok güzel bir şekilde sembolize edilerek anlatılıyor. ‘’Bütün hayvanlar eşittir. Ama bazıları daha eşittir!’’ alıntısı bazı şeylerin hiç değişmediğinin kanıtı belki de.

4) MARTI-RİCHARD BACH 

Jonathan Livingston adlı martının uçmak, özgür olmak adına sınırlarını aşmak için yaptıklarını anlatırken aslında kendimizi sorgulamamızı sağlayan bir eser. Tam da yaşamlarımızda yeni bir takvim sayfasının açılacağı şu günlerde farklı olmanın kötü bir şey olmadığını, öğrenmenin asla sınırının bulunmadığını ve gönülden istediklerimiz için vazgeçmeyişin ne demek olduğunu anlatıyor bize bu sıcak öykü.

5) KENDİNE AİT BİR ODA-VİRGİNİA WOOLF

Feminizm denilince akla gelen ilk isimlerden biri Virginia Woolf. Kadın olarak görevi, sorumlulukları, hatta yapacağı işleri bile belirleyenin kim olduğunu o kadar güzel sorguluyor ve eleştiriyor ki. Kültürel gelişimimiz için okunmasını çok gerekli buluyorum.

6 ) HOMO SAPIENS-YUVAL NOAH HARARI

Canlıların en zeki türü ; homo (insan) sapiens (zeki). Bu gelişimin var olması için tarihimizde neler oldu? Hangi yollardan geçtik, nelerden etkilendik ? Sorunun yanıtı okuyanı sıkmadan, ilgi çekici şekilde kitabımızda anlatılmış. 

7) BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK – HARPER LEE

Olay örgüsünün ve karakterlerinin çok güzel işlendiği bir kitap. Annesini hiç hatırlamayan, avukat babası ve abisi ile yaşayan 9 yaşındaki bir çocuğun gözünden kitabı okuyoruz. Babasının siyahi bir adamı bir davada savunmaya başlamasıyla kasaba halkının tavırlarında değişim başlar. Hak, adalet, ırkçılık gibi konuları bir çocuğun hayata temiz bakışıyla okuyoruz. Alt yapısı oldukça sağlam olan kitap, okumadıysanız gönülden tavsiyemdir. 

8) MOMO-MİCHAEL ENDE

Kimsesiz bir çocuk olan ve insanların ona hediye ettiklerinden başka bir şeyi olmayan Momo’nun hayatına insanların zamanlarını çalan ‘duman adamlar’ın girmesi ve onlarla mücadelesini anlatan bir roman. Zamanın değerini bilmek, çocuklar ile vakit geçirmek hayatımızda nasıl da mihenk taşı çok güzel anlatıyor. Çocuk kitabı olduğu asla düşünülmesin.

9) YERDENİZ BÜYÜCÜSÜ-URSULA K. LE GUİN

Fantastik roman arayışında olanlara bu önerim. Yerdeniz isimli bir yerin, büyünün var olduğu bir dünyanın kapılarını açıyoruz. Büyüyüp kendi yolunu bulmak için savaşan, zamanla döneminin en kudretli büyücüsü olacak Çevik Atmaca’nın öyküsü sizi heyecanla saracak. Büyüme sancısını çok güzel hissettirerek farklı bir bakış açısıyla anlatıyor bizlere yazar. 

10) HAMLET-SHAKESPEARE

Dünya tarihinde aşkı, entrikayı, soyluları, iktidarı en iyi anlatan yazarlardan olmayı 400 yılı aşkın süredir başarıyor Shakespeare. Bu listede eserlerinden birisi mutlaka olmalı diye düşünerek ‘Hamlet’i aldım. Tabi ki pek çok başarılı eseri daha var. Danimarka kralının oğlu olan Hamlet’in babasının şüpheli ölümü üzerine onu yok sayarak tahta geçen ve annesi ile evlenen amcasının suçlu olduğunu gösterme çabasını anlatır. Dünya’da en fazla sahnelenen tiyatro eserlerinden biridir. 

11) KUMANDANI ÖLDÜRMEK – HARUKİ MURAKAMİ

Adı kitapta verilmeyen bir portre ressamının karısından ayrılıp başka bir yere taşınması ve bu evde ‘’Kumandanı Öldürmek’’ adlı ünlü bir ressamın tablosunu bulmasıyla akıl almaz olaylar yaşaması anlatılıyor. Oldukça kalın bir kitap olsa da yazarın, karakterin ruh halini yansıtması oldukça akıcı. Bu sebeple beklediğinizden daha kolay okunuyor. Öyle gerçekçi bir anlatımı var ki o büyülü anlatımın yaşandığına inanırken buluyorsunuz kendinizi.

12) BİLİNMEYEN BİR KADININ MEKTUBU-STEFAN ZWEIG

Yazarın kısa romanlarında öz ve oldukça etkileyici bir anlatım var. Tadı damağınızda kalıyor okuduklarınızın desem yeridir. Adını bilmediğimiz ve sadece gönderdiği mektupta tanıdığımız bir kadının yaşadığı aşkı ve karşılık bulamayışını konu ediniyor. İnsan psikolojisinin anlatımı yazarın her kitabına başarılı bir şekilde damga vuruyor. 

13) TİMBUKTU-PAUL AUSTER

Kemik Bey, okuduğunuz onca roman içinde sizi en derininizden etkileyecek roman kahramanı olabilir. Bir köpeğin gözünden okuyoruz insanı. Hayatta başarılı olamamış sahibinin ölmesi ile başına gelenler anlatılıyor. İçinizi sızlatan, yazarın da ‘’En dokunaklı romanım.’’ dediği kitap listenizde olmalı. 

14) KÜÇÜK PRENS-Antoine de Saint-Exupery

Hala okumayan kaldı mı bilmiyorum. Bildiğim tek şey bu kitabın arada kendini hatırlatıp cümlelerinde kendimize olan inancı tazeleyen bir yanının olduğu. Bu sebeple en güzel cümlelerini bu yıl tekrar okuyalım derim. Gülü ile anlaşamayıp başka yerlere giden Küçük Prens, öğrendikleriyle bizim de unuttuklarımızı bize hatırlatıyor.


15) TEK ADAM – ŞEVKET SÜREYYA AYDEMİR

Listemizde Türk yazarlardan öneriler yapsaydım işin içinden çıkamayabilirdim. Bu bir istisna. Çünkü her bireyin; O’nun, Atamız’ın yaşadıklarını; karakterini, düşünce yapısını tekrar tekrar hatırlamaya ihtiyacı bitmez. Işığının sönmeyeceğine inandığım gibi, onu anlatmaya da hiçbir sözcüğün yetmeyeceğini biliyorum tüm hücrelerimle. O’nsuz bir liste, O’nun fikirlerinin anlaşılmadığı bir yaşam hep eksik olurdu. Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadıklarını ve anılarını okumak için güzel bir kaynak bu üç ciltlik eser. 

NOT: Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi Serisi’ni de opsiyon olarak buraya iliştiriyorum kızmazsanız. 😊 Çünkü gerçek yaşamın sıkıntısından kaçmak için döne dolaşa o sayfalara sığınabiliyorum ben. Listenin daha da uzatılabileceğinin farkındayım, bunu bir ‘’Merhaba’’ olarak varsayın olur mu? Keyifli okumalar dilerim.

                                                                                                                                          

Yorum Yaz