Uzun zamandır yazı yazmamış olabilir misin? Gelişen teknolojiyle birlikte kağıt, kalem ne kadar uzaklaştı hayatımızdan.  Kitabı ekrandan okumak, tüm notları ekran görüntüsü almak hala kabul etmekte zorlandığım şeyler.

Yazı yazmayı, tuşlara basmak sanmamıza çok az kaldı, bizim değilse bile çocuklarımızın…

Halbuki yazmak anda kalmanın, yavaşlamanın bir başka türü.

Hakkında bu kadar güzelleme yaptıktan sonra asıl konuya geliyorum. 

‘Nasıl güzel yazabilirim? Yazımı nasıl güzelleştirebilirim?’ diyenler haydi gelin, başlıyoruz.

-Önce yavaşlayın. Çok hızlı yazarken güzel yazabilmek biraz zor. Hele de elinizi güzel yazmaya alıştırmak istiyorsanız 1. Sınıf günlerine geri dönmelisiniz. Alfabeden başlamalı ve bolca pratik yapmalısınız


-Doğru kalemi seçin. Çok ince ya da çok kalın kalemlerle rahat yazmak bira zor. Ben orta kalınlıktaki kalemleri tercih ediyorum. Siz de birkaç farklı kalınlıkta kalem edinip, hangisini daha çok sevdiğinizi deneyerek anlayabilirsiniz.

-Yazınızın boyutlarına karar verin. Büyük mü yazmak hoşunuza gidiyor, yoksa küçük mü? italik mi, yoksa düz mü? Harfler birbirine yakın mı olsun, yoksa uzak mı? Deneyin. Yanyana yazın ve hangisini sevdiyseniz o şekilde yazmaya devam edin.

-Yazı fontu araştırın. El yazınızın fontu hoşunuza gitmiyorsa, sevdiğiniz bir yazı tipine elinizi alıştırabilirsiniz. Sevdiğiniz fontu seçin, her harfi tek tek çalışın eliniz alışana kadar. Her gün az da olsa o fontla yazı yazın. Pratik yapmak için alfabenin tümünü sırayla yazabileceğiniz gibi, bir pangram yazarak da çalışabilirsiniz.

Pangram yani Alfabe cümleleri

Alfabemizdeki 29 harfin tümünün bir cümlede kullanılmasıdır. Bu cümleler bilgisayar fontlarını belirlerken ya da el yazısı örneği alırken kullanılır.

Örnek verecek olursak;

-Bugün fıstıkçı şahap değil, jöleci yavuz olur mu?

-Pijamalı hasta yağız, şoföre çabucak güvendi. 

İngilizce örnek de verelim 😊

-The quick brown fox jumps over the lazy dog.

 
Umarım yazım size ilham olmuş ve işinize yaramıştır. Her gün pratik yapmayı unutmayın. 

Yorum Yaz