Lise yıllarımda edebiyat öğretmenimiz her hafta ders saatlerinden birini müzik eşliğinde, belirli bir konuda kompozisyon yazmamızı isterdi. Ve hep müziğin etkisinden bahsederdi. Biraz o yıllara giderek size müziğin özelliklerinden bahsetmek istedim.

Müziğin; duygu, düşünce ve davranışlarımız üzerindeki etkilerinin hepimiz farkındayız.
Peki ya psikolojik etkileri neler?
  • Zihinsel performansı geliştirebilir: Bir işe odaklanacağımız zaman, iyimser müzik seçimi beyinde ki işlem hızının artışına sebep olduğunu ortaya koyan çalışmalar yapılmıştır.

  • Stres azaltabilir: Müzik dinlemek stresle baş etmenin en etkili yollarından biridir. Yapılan araştırmalarda müzik dinleyerek stresten uzaklaşan bireylerin daha hızlı iyileşme gösterdiği gözlemlenmiştir.
  • Hafıza üzerinde etkilidir:
    Sanırım bu teknik benim üniversite yıllarım da en çok kullandığım teknikti. Bir açıdan kodlama
    yöntemi oluyordu benim için onca Latince bitki ve böcek isimlerini ezberlerken. Dikkat dağıttığı düşünülse de seçilen müzik türüne göre bellek oluşumu engellenmeden hafızaya faydası olduğu bilinmektedir.
  • Ağrı ve acılarla başa çıkabilir:
    Araştırmalarda özellikle fibromiyolji hastalarının 1 saat boyunca müzik dinlediklerin de dinlemeyenlere oranla daha az ağrı hissettikleri görülmüş. Yine ameliyat öncesi müzik dinletilmesi de ameliyat sonrası daha ağrı ve kaygı yaşanmasını sağlamaktadır.
  • Motivasyonu Artırabilir:
    Müzik dinlerken, egzersiz yapmak her zaman daha kolay ve eğlencelidir. Tempolu müzik seçimi daha fazla çalışmaya teşvik eder. Bir ritme bağlı kalmak isteniyor ise bundan keyif alıp, motivasyonu artırmak için tempolu müziklerden oluşan bir liste yapmayı unutmamalı…

Yorum Yaz