Merhaba,

Bu ay size bir astrologdan ziyade doktora öğrencisi olarak yazı yazacağım. Bu ayki amacım üniversite tercihlerinde size yardımcı olmak.

Öncelikle bir doktora öğrencisinden ziyade bir astrolog olarak şunu söylemek istiyorum: Astroloji eğitimim devam ederken bir süre ücretsiz danışmanlık vermiştim. Ve hemen hepsi de üniversite öğrencileriydi. Gördüğüm şey şuydu: Eğer danışan meslek seçiminde kalbinin sesini dinlediyse okuduğu bölüm konusunda ya da yaptığı yüksek lisans konusunda bir sorusu olmuyordu, o noktada hayatından memnundu ve bir astrolog olarak da benim gördüğüm haritasına uygun ilerliyordu, en azından meslek noktasında… Ama ne zaman meslek konusunda başkalarının sözlerini dinlemeye başlayıp kendi özünü dinlemeyi bırakmış, işte o zaman danışanım bana sadece eğitimi ile ilgili soru soruyordu. Çalıştığımız zaman da birlikte görüyorduk ki aslında kimseyi dinlemeden önce zaten haritasına uygun gidiyormuş. Bu şekilde 30’u aşkın danışmanlık verdim. Ve diyeceğim şu ki lütfen kendi iç sesinizi dinleyin. Bunu başarmayı çoğu zaman hayat koşturması bize unutturuyor. Bu noktada size iki yöntem önereceğim:

1- Meditasyon yapabilirsiniz. Düzenli meditasyon yaptıkça çok yüksek olasılıkla bilincinizde açılmalar olacaktır.

2- Yazarak zihninizle çalışabilirsiniz. İhtiyacınız kalem ve kağıt… Meslek seçimiyle ilgili aklınıza gelen her şeyi kaleminizi hiç kaldırmadan yazabildiğiniz kadar yazın. Yüksek olasılıkla bazı noktaları yakalayacaksınız.

3- Kendinizi isteğiniz meslekleri yaparken hayal edin. Hangisini hiç para almasanız da yaparsınız?

Bunlar size göre değilse de aklınızda olan meslekler alakalı artı/eski listesi çıkartmanızı öneririm. Mesela;

1- Hangi bölümün ders programları ilginizi çekti? (Bölümlerin internet sayfalarından ders programlarını bulabilirsiniz.)

2- Mezun olduktan sonra düşündüğüm mesleklerin çalışma şartlarını meslek mensuplarıyla görüşüp artı ve eksi yönlerinizi yazabilirsiniz. Sonuçta o mesleğin şartlarını en iyi o mesleği icra eden bilir.

3- Lütfen büyük düşünün. İstediğiniz mesleklerde ilerlediğinizde en iyi nasıl bir gelecek hayal ediyorsunuz ve tabii en kötü senaryoda sizce ne yaşayabilirsiniz? Bunları artı-eksi şeklinde yazabilirsiniz.

Aklınıza başka noktalar gelirse onları listenize eklemek size kalmış.

Bu şekilde öncelikli olarak hangi mesleğe yöneleceğinizi kararlaştırdıktan sonra gelelim üniversite seçmeye;

  • Öncelikle, bu saatten sonra siz üniversitelerin değil; üniversiteler sizin adayınız. Lütfen bu özgüvenle yapın araştırmanızı. Eğer kafanızda bir hayal varsa onu başarabilecek yapıdasınız ki hayalinizde.
  • Hazırlıklı bir okula gitmenizi tavsiye ederim. İngilizceniz olsa bile bir yıl sadece İngilizce ile uğraşıp o YKS maratonundan sonra ilk yılı hafif bir tempoda geçirmek size iyi gelecektir. İngilizceniz yoksa da İngilizce’yi kursa para vermeden öğrenmek için iyi bir fırsat bu.
  • Üniversitelerin bölüm ders programlarını karşılaştırın. Elbette ana dersleriniz her üniversitede var ama arada farklı zorunlu derslerde olabiliyor. Seçmeli dersler de farklılık gösteriyor haliyle. Hangi üniversitedeki ders programı sizi bu farklılarla kendine çekecek ona bakın.
  • Bölüm hocaları hangi alanda çalışmalar yapıyor, literatüre ne kadar katkı sağlıyorlar, eğer istediğiniz bölüm bilgileri hakkında az çok bir fikriniz varsa bu araştırma size fayda sağlayacaktır. Sonuçta hocalar hangi alanda çalışıyorsa ister istemez derslerde o kısımları daha detaylı anlatacaktır.
  • Üniversitelerin Erasmus programlarını karşılaştırın. Hangi üniversite, hangi ülkelerle hangi üniversitelerle iş birliği yapıyor? Hangi program daha çok ilginizi çekti bir bakın.
  • Bazı üniversite bölümleri öğrencileri 10-15 günlük yurtdışı stajına gönderebiliyor. Üstelik ulaşım masrafı hariç kalma ve temel yemek öğünleri gittiğiniz üniversite tarafından karşılanıyor. Bunun olup olmadığına bakabilirsiniz. (Bunu öğrenmek için muhtemelen o üniversite ve bölümün öğrencileriyle görüşmeniz gerekecek.)
  • Bazı üniversiteler istediğiniz bölüm noktasında akredite olabilir. Bu mezun olduktan sonra yurtdışı imkanınızı arttıran bir unsur olur.
  • İstediğiniz üniversite-bölüm öğrencileriyle görüşebilirsiniz, en sağlıklı bilgiyi onlardan alırsınız. Youtube videoları bulabilirseniz o da işinize yarayacaktır. Eğer bulamadıysanız Facebook gruplarını bir araştırın derim. 

Umarım işinize yarayan ve faydalı bir yazı olmuştur. Hayallerinizdeki geleceğe ve ötesine ulaşmanız dileği ile…

Sevgiler…

Yorum Yaz