Merhaba sevgili Miya dostları,
Geçen yazımızda Menü planı yapıp kendimize kısa ama verimli zaman ayırmak için öneriler vermiştik. Bu yazımızda ise temizlik planı yaparak kendimize ayıracağımız zamanı biraz daha artıracağız.
Klasik Miyanın arkasındaki Bahar temizliği sayfası fikir ve plan için ideal bir yardımcı bize. Hem odalara göre listenin hazır verilmesi hem de odalarda neler yapılabileceği fikirleri gerçekten kullanışlı.

İlk olarak geçenlerde okuduğum bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum; “ Mutlu bir güne başlamanın sırrı sabah düzenli bir eve uyanmak.” diyordu. Boş bir mutfak tezgâhını görmek ve kapağını açtığımızda bulaşık makinası boş bulmak kadar insana mutluluk veren ne olabilir. 🙂


Temizlik planı yaparken temel başlıklar belirleyelim;
- Yatmadan önce evi ertesi güne hazır hale getirmek. Sadece 15 dakikalık toplama işlemi ertesi günün güzel başlama sebebi olacak. Özellikle evde çocukların oyuncakları her yerde dağılmış durumda oluyor. Onları hızlı bir şekilde oyuncak sepetine toplamak kalabalığı büyük ölçüde azaltmamızı sağlar.
- Menü planı yaptığımızda haftada en az 2 günümüz boşa çıkmış olacak böylelikle o boş günümüzün birini genel temizlik için ayırmış olacağız. Planımıza temizlik günü olarak ekleyebiliriz.
- Ah o çamaşır yıka- çamaşır as- ütüle döngüsü… Eminim hepimiz için bir “Ah!” 🙂 Çamaşır günü ve ütü için gün belirlemek hem birikmeyi önleyecek hem de zihinsel olarak hafiflik verecek 🙂 Çamaşırları katlama ve yerine yerleştirme ütü günü ile aynı olursa daha çabuk düzen sağlanmış olacaktır.
- İş dönüşü yemeğe odaklanıldığı ve o yorgunluk ile iş yapmak zor olacağı için temizlik planlarınızı akşam yemeğinden sonra günlere bölerek yaptığınızda temizlik stresini azaltmış olursunuz.
- Asıl altın kural ise sadelik… Çok eşya=çok iş. Eşya yoğunluğu iş yapma isteğini azaltacaktır.
a- Mutfakta takımı bozulmuş tabaklar bardaklar ile vedalaşmak ve stokta bekleyen o meşhur misafir setlerini kullanmak hem eşya yoğunluğunu azaltacak hem de azalan eşyalar ile temizlik kolay olacak.
b- Kıyafetleri mevsim dönümlerinde kaldırırken “bu sene bunu giydim mi ?” soruna “hayır!” cevabı geliyor ise vedalaşma zamanı gelmiştir. Kıyafetler azaldıkça düzen sağlanacak ve yıka-kurut-ütüle döngüsü kısılacak.
c- Çocukların kırılmış ya da eksik parçalı oyuncakları yırtılan kitap ya da dergiler de dönüşüme gönderilebilir. Kalan oyuncaklarda belirli zamanlarda dönüşümlü olarak çocuklara verilmesi de düzeni sağlarken çocukların tüm oyuncaklara olan ilgisi de taze kalmış olacak.


Pratik öneriler ise;
- Bir anne kuralı olarak aldıklarımız eşyaları geri yerine koymak. 🙂
- Sabah yatağı toplayana kadar odayı havalandırmak.
- Klasik Miyadaki temizlik planı için bulunan sayfaları kullanmak düzeni daha kolaylaştıracak. Yapılacakları önceliklerine göre günlere ayırmak iş yoğunluğunu hafifletecektir.
- Yemek sonrası bekletmeden ocak ve fırın temizliği. Böylece inatçı lekelere dönüşmemiş olur.
- Alışveriş öncesi buzdolabı temizliği.
- Lavaboların yatmadan önce hızlıca temizliğini yapmak.
- Çekmece içleri için organizer ile Konmari metodu kullanmak düzeni sağlar.


Temizlik rutini sağlandığında planlar artık bizi yormayacak ve kendimize kalan zaman dilimi artmış olacak. Ve ne diyorduk planla annelerin sıcak kahve içmesi mümkün. Doğa bize neler sunar yazısı ile görüşmek üzere…