Miyalarınızı kendi çizimlerinizle renklendirmek ister misiniz? Üstelik resim yapmanın stresi önleme, odaklanma sorununu çözme ve hayal gücünü geliştirmedeki büyük etkisi yadsınamazken.
Resim eskiden beri bir tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. Freud, psikanalizde hastalarına rüyalarını anlatmak yerine çizmelerini önermiştir. Resim yapmak bilinçaltını beyaz bir kağıda dökmektir. Duyguları ifade etmenin en güzel yollarından biridir. Günümüzde halen yaygın olarak sanat terapisi çalışmaları yapılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Resim yapmak çocukların gelişiminde ve iç dünyalarını yansıtmalarında önemli rol oynar. Görsel anlatımlarını geliştirir ve hayatın her alanına kendilerinden bir şeyler katmalarını sağlar.
Resim yapabilmek genel olarak bir yetenek olarak adlandırılsa da ben herkesin resim yapabileceğine ve resmin geliştirilebilir bir hobi olduğuna inananlardanım.
İLK DEFA BAŞLAYACAKLAR
Resme ilk defa başlayacaklar için ilk önereceğim şey sabırlı olmaları ve umutsuzluğa kapılıp vazgeçmemeleridir. Önemli olan yılmamak, istikrarla denemeye devam etmektir. O hayranlıkla baktığımız resimlerin hiçbiri ilk denemede yapılmadı. Usanmadan yapılan denemeler sonucunda verilen emeklerle ortaya çıktı.
DEFTER SEÇİMİ
İlk denemeler için çizimlerinizde noktalı ya da kareli defterler tercih etmeniz size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Defter seçiminizi yaptıktan sonra defterinizde kalem testi yapmalı ve hangi kalem arkaya geçiriyor, hangisi kanama yapıyor tespit etmelisiniz.
BASİT ÇİZİMLER
Doodle olarak bilinen sevimli çizimler aslında Google’ dan türemiş bir kavram. Doodle, ilk defa 1998 yılında uygulanan, ünlü kişileri, özel günleri, yıl dönümlerini kutlamak amacıyla Google’ ın kendi logosu üzerinde yapılan değişikliklerdir.
Son zamanlarda bir çizim sanatı olarak ünlenmiştir. Çeşitli doodle çizimleri yapmak, stresle baş etmede iyi bir yöntemdir. Aynı zamanda basit çizimler oldukları için herkesin denemesine uygundur.
Ne çizeceğinize karar verdikten sonra istediğiniz nesneyi “simple drawing” ya da “doodle” olarak Pinterest benzeri sitelerde ya da arama motorlarında aratabilirsiniz.
Aşama aşama ilerleyen çizimler işinizi kolaylaştıracaktır. İlk başlarda bakarak yaptığınız çizimleri zamanla hayal gücünüze bırakabilirsiniz. Bu da işin geldiği en güzel boyuttur bence.
KARA KALEM
Eğer kara kalem çalışmaları daha çok ilginizi çekiyorsa ve kara kalem çizimleri yapmak istiyorsanız portrelerden önce obje çizimleri ile başlamalısınız. Objelerin de gerçek görsellerinden ziyade kara kalem çizimlerinden bakarak çizmeniz çok daha kolay olacaktır. Gölgelendirme, ışık, perspektif konularında kabaca deneyim kazanmanızı sağlayacaktır.
Kara kaleme başlayacak biri için öncelikle HB, B, 2B, 4B kurşun kalemler almak yeterli olacaktır. Yumuşak kalemlerle çizimler daha kolay olacaktır. 4B bu skalada en yumuşak olandır.
Eğer işi ileriye taşımak isterseniz kara kalem üzerine çok fazla kitap var. Onlardan faydalanabilirsiniz. Tabi yine sabır faktörünü eklemeden edemeyeceğim. Bu işin formülü bence sabır ve sebat.
MİYALARIMIZI SÜSLEYELİM
Miyalarımızda bazı yerleri küçük, tatlı çizimlerimizle süsleyebilir, yerine göre duygularımızı bir çizimle anlatabiliriz. Aylık görünüm kısmında her günü bir resim ile anlatabilir, bunlarla ilgili challengelara katılıp, başkalarından ilham alabiliriz. Haftalık konseptler oluşturup hem çizimlerimizden, hem de aldığımız çıktılar ve stickerlardan faydalanabiliriz.
Örneğin temizlik gününü sevimli bir deterjan çizimi ile anlatabilir, arkadaşımızla buluşma günümüzü bir kahve bardağı ile sembolleştirebiliriz.
Ben bazen çizim yapmak yerine internetten bulup çıktı aldığım aldığım resimleri yapıştırıyorum. Bunlar için de dipsiz bir kuyu olan Pinterest’i kullanabilirsiniz. Ama tabi kendi çiziminizin vereceği keyif bambaşkadır.
O halde hazırsak herkes kalemlerini, kağıtlarını alsın, başlıyoruz…