1- Disiplin oluşturma

Daha sağlıklı bir hayata geçiş sürecinde önemli olan bunu yapmaya karar vermek ve hedefe ulaşabilmek için irade ve istikrar göstermektir. Ben hayatımda bir şeyleri değiştirmek ve düzene oturtmak istediğimde her zaman haftalık planlayıcımdan yardım aldım. Hedefime ulaşmak için her gün yapmam gereken şeyleri planlayıcıma yazdım. Sayfalara kendimi motive edecek sözler iliştirmeyi ve stickerlar yapıştırmayı da ihmal etmedim 🙂 


2- Öğün planlama

Hepimizin bildiği gibi kilo vermek için kalori açığı yaratmamız ve bu kalorileri vücudumuz için faydalı olan besinlerden almamız gerekir. Ben bu süreçte dışarıdan yemek yemeyi bıraktım. Bu yüzden tüm öğünlerimi kendim hazırlamam gerekti. Eğer önceden öğünlerimiz belli olmazsa kaçamak yapma ihtimalimiz çok yüksek oluyor. Aynı zamanda öğünlerimizi protein, karbonhidrat ve yağ dengesine dikkat ederek hazırlamamız gerekiyor. Çünkü öğünler dengeli olmazsa kilolar yağdan değil su ve kastan gider. İnanın dengeli beslendiğinizde hiç acıkmayacaksınız. Yapacağım tüm yemekleri önceki günden kalori miktarlarına göre planlayıp planlayıcıma yazdım. O gün ne yemem gerektiğini bilmek beni kaçamak yapmaktan uzaklaştırdı ve istikrarlı biçimde devam edebilmemi sağladı. 


3- Su hatırlatıcısı

Vücudumuzun ihtiyacını karşılamak için her gün belli bir miktar su içmemiz gerekiyor. Su, hem cildimize hem saçlarımıza iyi geliyor. Vücudumuz bazen açlık ve susuzluk sinyallerini karıştırabiliyor bu yüzden su içmeyi aksatmamak kilo verme sürecinde bize çok yardımcı oluyor. Ben önceden yeterli miktarda su içen biri değildim. Bunu alışkanlık haline getirmek için önce yarım litrelik bir bardak aldım. Planlayıcıma her gün minik bardaklar çizdim ve su içtikçe onları boyadım. Beni çok motive etti.  


4- Spor planı

Hareket etmek vücudumuzun her zaman ihtiyacı olan bir şey. Yani sadece kilo vermek için yapılacak bir şey değil. İnsanlar ‘spor yapmak için zamanım yok’ bahanelerinin arkasına sığınıyor ama spor insanı mutlu eden ve zaman yönetimiyle çok rahat vakit ayırılabilecek bir şey. Spor yapmak vücutta endorfin salgılanmasını sağlıyor. Psikiyatri kliniklerinde birçok depresyon hastasına günlük yürüyüş yapmaları öneriliyor. Zaten bunu bir süre spor yapıp alışkanlık haline getirdikten sonra fark edeceksiniz. Vücudunuzda yarattığı değişimi gördükten sonra ise isteseniz de bırakamayacaksınız. Bu yüzden en önemlisi alışkanlık haline getirme süreci. Ben tüm bir haftayı önüme aldım ve haftada 3-5 gün spor yapabileceğim şekilde programlar hazırladım. İçeriklerini belirlemedim çünkü planları çok ayrıntılı yaparsak onlara uyma olasılığımız düşüyor. Tamamen o günkü moduma ve yorgunluk durumuma göre spor yaptım. Vücudunuz size zaten istediği şeyi söylüyor, onu dinlemek en iyisi. Başlamak her zaman en zoru ama başladıktan sonra devamı geliyor emin olun. Planlayıcınıza tikleri attıktan sonra gece yatağa çok mutlu gidiyorsunuz. Ayrıca spor uyku düzenini sağlamaya da yardımcı oluyor.  


5- Alışkanlık takibi oluşturma

Öğün planlama, su içme, spor yapma gibi düzene oturtmak istediğim alışkanlıklarımı kuşbakışı bir tabloda görmek çok iyi oluyor. Eğer o haftanın sonunda hedeflediğimden daha az kilo verdiysem sebebini görebiliyorum. Ya haftam hareketsiz geçmiş oluyor ya fazla yemiş oluyorum ya da az su içmiş oluyorum. Bu süreç disiplin isteyen bir süreç ve bana göre planlamadan yapılabilecek bir şey değil. Çünkü insanız ve unutuyoruz. Yapmamız gerekenleri yazmak hem unutmamamızı sağlıyor hem de yaptıklarımıza tik atınca motive oluyoruz.  


6- Kilo takibi

Her tartı gününde kilomu ve ölçülerimi not ettim. Zamanla sayıların azaldığını görmek beni inanılmaz motive etti. Nereden nereye geldiğimi görebilmek, devam etmem ve sağlıklı beslenmeyi yaşam stili haline getirebilmem için bana çok destek oldu.


7- Düzenli yaşam

Hayatımı bu şekilde planlamaya başladıktan sonra çok büyük değişimler yaşadım. Plan yapmam sayesinde okuluma ve derslerime yetişebildim. Düzenli spor yapabildim, bu sayede herhangi bir sarkma yaşamadan kilo verebildim. Yeterli su içtiğim için eskiden yüzümde aynı anda yedişer sekizer tane çıkan sivilcelerden eser kalmadı. Özgüvensizliğim azaldı, artık aynaya bakarken daha mutlu hissediyorum. Şu anda da tıpta uzmanlık sınavına çalışıyorum ve bu yoğun tempoda hala her şeyi birlikte götürebiliyorsam hepsi plan yapmam sayesindedir. Umarım yazım sizi motive edebilmiştir. Herkese planlı hayatlar dilerim 🙂  

Yazar

Yorum Yaz