Herkese Merhaba,

Bugün sizlerle kitap okuma alışkanlığı kazanabilmek için faydalı olduğunu düşündüğüm ve benim de deneyip faydasını gördüğüm taktiklerden bahsedeceğim. 

1. Yapmanız gereken ilk şey ne tür bir kitap okuyacağınıza karar vermektir.

Ancak gerektiği veya belirli dönemlerde okumalar yapmış ve uzun süre okumaya ara vermiş kişilerin tekrar okuma alışkanlığına dönmesi sırasında üzerinde durmaları gereken en önemli konu sevdikleri tür ve ilgi alanlarını net bir şekilde belirlemeleridir. 

Uzun süredir kitap okumaya uzaksınız bir de ilginizin dışında bir kitap ile başlamanız hevesinizi kıracak ve sizi başarısızlığa uğratacaktır. 

2. İkinci olarak mutlaka okuyacağınız kitabı bölümlere ayırın. 

‘Bir fili tek oturuşta yiyemezsiniz, ancak her gün küçük ısırıklar alabilirsiniz.’  O nedenle aceleci olmayın. Kitap okumayı kendinize eziyet haline getirmeyin ve okuyacağınız kitabı mutlaka günlere bölün. Önemli olan bir günde ne kadar saat veya sayfa okuduğunuz değildir. Önemli olan her gün okuma yapmaya zaman ayırmak ve bunu alışkanlık haline getirmektir. 

Kendinize karşı acımasız olmayın. 10 dakikalık okuma süreleri ile başlayabilir, günler geçtikçe bu süreyi daha da uzatabilirsiniz. 

3. Üçüncü olarak kendinize okuma zamanı seçin.

Bir gün 24 saat ve biz her saatinde aktif değiliz. Kendinize şu soruyu sorun; Hangi zaman dilimi benim kitap okumam için uygun? 

Bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız sabah erken saatte mi, yoksa akşam yatmadan önce mi sizin için uygun olduğunu deneyerek de bulabilirsiniz. 

4. Dördüncü olarak kendinize okuma mekânı seçebilir veya yaratabilirsiniz. 

Konuştuğum arkadaşlarımın birçoğu kitap okuma sırasında odaklanamadıklarını ve bir süre sonra bıraktıklarını söylüyor. Siz de bu sıkıntıyı yaşıyorsanız ve mekân sizin için önemli ise mutlaka kendinize bir mekân seçebilir veya evinizde bir alanı bunun için kullanabilirsiniz.

5. Beşinci ve son adım olarak kendinize hedef bir bitirme zamanı koyabilirsiniz. 

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir işin yapılmasını tetikleyen en büyük adım onun bir hedef zaman sürecinde tamamlanabilmesidir. 

Hedef koymanın sizi motive edeceğini düşünüyorsanız, bu adımı mutlaka deneyin. 

Kitap okuma alışkanlığını kazandık. Gelelim kitap okuma alışkanlığını nasıl koruyacağız kısmına;

Bu kısımda benim uyguladığım 3 adımdan bahsetmek istiyorum. 

İlk Adım;

Her yılın sonunda bir sonraki yıl için kitap okuma hedefi koymak. Hatta ben Klasik Miya içerisine bir çizelge yaparım. Bu çizelgede okuduğum her kitabı farklı bir renkle işaretlerim. Böylece sene sonunda rengarenk kitaplarla dolu bir kitaplık resmi ortaya çıkar.  

Her yıl kitaplığımı kontrol ederim. Bazen almış olduğum ama okumaya fırsatımın olmadığı kitaplar olabiliyor. Bu kitapları ve bir sonraki yıl için okumak istediğim kitapları da ekleyerek bir liste oluştururum. Listedeki kitapları satın alırım. (Ödünç alabileceğiniz arkadaşlarınız varsa onlardan alabilirsiniz veya yakınınızdaki halk kütüphanelerinden yararlanabilirsiniz.) 

Üçüncü Adım;

Okuyacağım kitapları aylara ve içeriklere göre bölerim. Aynı tür kitapları bir ay içerisinde arka arkaya okumak beni yorduğu için farklı tür kitapları okumaya özen gösteririm. Okuma hızım ve yoğunluğuma göre yıl içerisinde bu kitapları arttırıp azaltırım.  

Kendi okuma hızınıza ve yoğunluk durumunuza göre 1-2 veya 3-4 kitap olarak aylık hedef koyabilirsiniz. 

Bunların Dışında;

Bu 3 madde de ilgimi çekmiyor çünkü ben kendi kendime bir adım atamıyorum, birisi beni motive etsin, okunacak kitap belli olsun diyorsanız kendiniz için yapacağınız en güzel şey bir kitap kulübüne katılmaktır.

Miya Design içerisinde Miya Akademi kısmında yıllık veya aylık olarak üyelik sağlayabileceğiniz kitap kulübünü inceleyebilir ve benim de dahil olduğum kitap kulübüne katılabilirsiniz.  

 Kendinizi diğer insanlarla yarış halinde hissetmeyin! Yıl sonunda hedefinize ulaşamasanız bile o adımı attığınız ve az da olsa yol aldığınızı bilmek bile iyi hissettirecektir. 

Unutmayın! Gelişim içten dışa doğru gerçekleşen bir süreçtir. Bu sürecin mimarı da sizsiniz.  

Sevgiyle kalın.

Yazar

Yorum Yaz